CYKLING UTAN ÅLDER

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer. Projektets övergripande mål är att förbättra livskvalitén för våra äldre genom att ta ut dem på spännande cykelturer och se till att de får känna lite vind i håret.
Intresset för Cykling utan Ålder väcktes i Trosa under hösten 2018  av initiativtagarna Börje Kjellén och Hans Ahlin. De blev helt övertygade efter ett studiebesök i Uppsala.

Trosa Rotaryklubb fick under sommaren 2019 en mycket positiv kontakt med  Initiativtagarna till Cykling utan ålder i Trosa vilket ledde till att
ledde till sponsring av en cykel från Ekologiska Byggvaruhuset och från
Bomans Hotell och Restaurang i Trosa. En artikel i Sörmlands nyheter om vårt cykelprojekt innebar plötsligt ett stort tryck från allmänheten att vara med och stödja med bidrag. Vi startade en insamling på Facebook och Åsa Edberg startade på egen hand ytterligare en sådan insamling.

Vid en presentation av projektet inför Trosa Rotaryklubb i slutet av november beslutade två av våra medlemmar att sponsra varsin cykel, Lars Jarlerud och Johan Markman.

Vid vårt säsongsavslutning den 8 juni döpte cyklarna.
Aktivteter i projektet hittills är två "prova på cykling" för allmänheten två lördagar under hösten.

Lördagen 5 september genomfördes projektet Trosa Broar. I samarbete mellan Rotary och Cykling Utan Ålder erbjöds Trosaborna och Trosabesökare en åktur över Trosas broar lördagen den 5 september. I ett strålande septemberväder fick ett 20-tal resenärer möjlighet att se Trosa från sadeln.

I samband med denna aktivitet genomfördes en insamling till förmån för projektet Cykling Utan Ålder som behöver stöd för service och underhåll av sina cyklar, och för Rotarys prioriterade biståndsprogram Polio Plus.

Här följer en kort reflexion från Börje som är en av piloterna:

Det kom två damer vandrande med tunga kassar och jag frågade om de ville åka. De svarade att de bara skulle gå till bilparkeringen vid hamnen så någon tur var inte aktuellt, menade de.
’Men jag kan skjutsa er ner till hamnen’ svarade jag och de tyckte till slut att det inte var någon dålig idé. Vi körde sedan ner till hamnplan och vidare genom björkallén lugnt och stilla och så småningom ända fram till den parkerade bilen.

En annan speciell upplevelse var en familj med två ungar som stannade oss på torgbron och frågade om även barn kunde få åka. Naturligtvis sa jag och hänvisade dom till cyklarna som finns utanför Team Sportia. Sedan hörde jag tydligt ungarnas glada tjut.

Dessa två händelser har övertygat mig om vår gemensamma och fina insats!

Detta är min slutsats: Cyklarna och möjligheten att få uppleva Trosa på ett nytt sätt kommer att bli ett lika uppskattat inslag som att strosa i Trosa och ta bilder på dom fina husen efter ån. Vi kommer definitivt att vara gynnsamma för besöksnäringen och för att skapa minnesvärda upplevelser i Trosa. Nästa gång kan vi kanske sprida ut oss lite mer och bevaka besökare som har olika ärenden till skilda ställen och gärna kan behöva skjuts, speciellt om de har famnen full av påsar och paket.

CYKLINGEN ÄR NU I FULL GÅNG FÖR BOENDE OCH PERSONAL PÅ VÅRA ÄLDREBOENDEN

Rapport från initiativtagare Börje:
 Vi har nu gjort tio turer med tre cyklar och skapat fina upplevelser för totalt ca 60 passagerare, för såväl boende som för       personal på Ängsgården i Trosa och på Häradsgården i Vagnhärad. På Häradsgården har vi numera tillgång till ett fint   garage för våra tre cyklar med eluttag för laddning av batterier.

Turerna i Vagnhärad börjar vid Häradsgården och går sedan förbi Safiren till Q8- macken där vi korsar genomfarten och
 kör ner till ån med fallet. Turen går sedan vidare längs ån bort mot Albanoplan där vi svänger tillbaka, kör över ån än en   gång och sedan backen upp till Järnvägsstation. Därefter cyklar vi vidare genom parken mitt emot Hulo, vidare in bland   husen för att sedan korsa torget och köra igenom Fornebyskolans lekområde. Det blir en lagom lång tur på ca 45 minuter.
 I Trosa har vi provat några olika turer på broar över ån och över torget för att sedan följa å-promenaden bort till hamnbassängen vidare till hamnbodarna.
Vi har också provat en tur på skogsstigen fram till Östra Hamnfjärden och sedan vidare till hamnbassängen för att sedan återvända till Ängsgården via Östra Långgatan.
Vi möter glada människor som vi hejar på och pinglar med våra ringklockor på cyklarna.
Under vår senaste tur blev vi upphunna av en ung dam som kom springande och kraftigt flåsande förklarade att hon i juni skall göra nya avsnitt till den tyska tv-serien Inga Lindström och ville ha våra kontaktuppgifter. Hon vill väldigt gärna få med våra cyklar i ett kommande avsnitt!
Vi samarbetar med Tom Stening på Ängsgården, som hjälper till att organisera passagerarna.
Några turer har varit i det kyligaste laget under april med blåsigt aprilväder och då har vi haft bra användning för våra Rotary-filtar.
Av några från personalen som vi träffat utanför arbetstid har vi förstått att turerna har varit mycket uppskattade.
Inga incidenter har inträffat och bilarna stannar så gärna när vi skall korsa Högbergsgatan vid Kvarnen.
Nu skall Gnesta kommun få låna två av våra cyklar för att träna piloter och prova olika turer på gångvägar längs med Frösjön och andra fina cykelvägar.
Gnesta kommun har beställt tre cyklar från Cykelgaraget i Trosa och de kommer att utrustas utifrån vå
re erfarenheter från våra erfarna piloter i Trosa.
Även Nyköping är på gång. De har fått en cykel genom Röda Korset som delade ut sex cyklar till intresserade kretsa
r.
I Nyköping har de nu ambitionen att skaffa flera cyklar,helst en till varje äldreboende, varav någon cykel speciellt för rullstolar.

Piloten heter Peter Lantz och är projektansvarig för Cykla Utan Ålder inom Trosa rotaryklubb.