CYKLING UTAN ÅLDER

VI ser till att äldre kommer ut på cykelturer OCH FÅR KÄNNA VINDEN GENOM HÅRET!

Lite historik
Cykling utan ålder, CUÅ, är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med verksamhetsansvarig i kommunens tre äldreboenden, ser till att äldre kommer ut på cykelturer. 
Projektets övergripande mål är att förbättra livskvalitén för våra äldre genom att ta ut dem på spännande cykelturer och se till att de får känna lite vind i håret.
Intresset för CUÅ väcktes i Trosa under hösten 2018 av initiativtagarna Börje Kjellén och Hans Ahlin. De blev helt övertygade efter ett studiebesök i Uppsala. 
 
Trosa Rotaryklubb fick under sommaren 2019 en mycket positiv kontakt med Initiativtagarna till CUÅ i Trosa vilket ledde till sponsring av en cykel från Ekologiska Byggvaruhuset och från Rolf Jansson Fastigheter.

En artikel i Sörmlands Nyheter om vårt cykelprojekt innebar plötsligt ett stort tryck från allmänheten att vara med och stödja med bidrag. En insamling på Facebook startades liksom Åsa Edberg som på egen hand, startade ännu en insamling.

Vid en presentation av projektet vid ett medlemsmöte på Trosa Rotaryklubb i slutet av november 2019, beslutade två av medlemmarn. att sponsra varsin cykel. Lars Jarlerud var först att köpa in en cykel och Johan Markman hakade på med ytterligare en.
 
Vid vår säsongsavslutning den 8 juni döptes cyklarna till Åsa, Alba och Wilma. 
 
Slutsats
Cyklarna och möjligheten att få uppleva Trosa på ett nytt sätt är ett lika uppskattat inslag som att strosa i Trosa och ta bilder på dom fina husen efter ån.

CUÅ kommer definitivt att vara gynnsamt för besöksnäringen och för att skapa minnesvärda upplevelser i Trosa.

CUÅ kan kanske sprida ut sig i lite mer i Trosa och erbjuda skjuts till besökare som har olika ärenden till skilda ställen och gärna kan behöva hjälp, speciellt om de har famnen full av påsar och paket.
 
CUÅ har i år gjort 178 turer med fem cyklar såväl för boende som för personal på Ängsgården i Trosa och på Häradsgården i Vagnhärad. Se artikel nedan.

På Häradsgården har vi numera tillgång till ett fint garage för våra tre cyklar med eluttag för laddning av batterier. Kommunen har även ställt ett fint förråd till vårt förfogande i Trosa.
Våra turer
Turerna i Vagnhärad börjar vid Häradsgården och går sedan förbi Safiren till Q8- macken där vi korsar genomfarten och kör ner till ån med fallet. Turen går sedan vidare längs ån bort mot Albanoplan där vi svänger tillbaka, kör över ån än en   gång och sedan backen upp till Järnvägsstation. Därefter cyklar vi vidare genom parken mitt emot Hulo, vidare in bland husen för att sedan korsa torget och köra igenom Fornebyskolans lekområde. Det blir en lagom lång tur på ca 45 minuter.

I Trosa har vi provat några olika turer på broar över ån och över torget för att sedan följa å-promenaden bort till hamnbassängen vidare till hamnbodarna.
Vi har också provat en tur på skogsstigen fram till Östra Hamnfjärden och sedan vidare till hamnbassängen för att sedan återvända till Ängsgården via Östra Långgatan.

Vi möter glada människor som vi hejar på och pinglar med våra ring-klockor på cyklarna.
Under en av turerna blev vi upphunna av en ung dam som kom springande och kraftigt flåsande förklarade att hon i juni skall göra nya avsnitt till den tyska tv-serien Inga Lindström och ville ha våra kontaktuppgifter.
Hon ville väldigt gärna få med en av våra cyklar i ett avsnitt, vilket också hon fick vid en inspelning på en herrgård i Sörmland!

Vi samarbetar mycket nära med Tom Stening som är aktivitetsansvarig på kommunens äldreboenden.
Tom beställer turer till de olika äldreboendena och hjälper till att organi-sera passagerarna.

Några turer har varit i det kyligaste laget under april med blåsigt aprilväder och då har vi haft bra användning för våra Rotaryfiltar.
Av några från personalen som vi träffat utanför arbetstid har vi förstått att turerna har varit mycket uppskattade.
Inga incidenter har inträffat och bilarna stannar så villigt när vi skall korsa Högbergsgatan vid Kvarnen.

 
Gnesta kommun har fått låna två av våra cyklar för att träna piloter och prova olika turer på gångvägar längs med Frösjön och andra fina cykelvägar.
Gnesta kommun har idag tre cyklar från Cykelgaraget i Trosa och som kommer att utrustas utifrån erhållna erfarenheter från våra säkra piloter i Trosa.
 
Även Nyköping cyklar vidare. De har tidigare fått en cykel genom Röda Korset som delade ut sex cyklar till intresserade kretsar i Sverige.
Nyköping har nu skaffat flera cyklar, en till varje äldreboende, varav någon cykel speciellt för rullstolar.    
Page Stories
Vi går ut starkt och börjar med ett världsrekord!
Ja, ni läser rätt. Vi vill gratulera Uppsala-gänget till en fantastisk bedrift!
De lyckades i sommar skapa en cykelkaravan bestående av inte mindre än 28 rickshaws med passagerare.
Inget annat land i världen har visat upp fler cyklar på en och samma gång. 
STORT GRATTIS UPPSALA!
Läs hela nyhetsbrevet här.
Klippt från Nyhetsbrev nr 1, 2022 Cykling utan ålder – Trosa: 
Vid några kommande händelser kommer vi få tillfälle att visa upp oss med våra cyklar och sprida vårt budskap ”Rätten till vind i håret” vidare till många kommuner i vår närhet.
 
Norrtälje fyller 400 år och Rotary startar cykling
Den 29:e mars fyller Norrtälje 400 år och det kommer att firas ordentligt, bl.a. med kungligt besök. Då skall vi visa upp oss med två cyklar och få göra provturer med boende på deras äldreboenden.
 
Rotarys distriktskonferens i Nyköping
Den 29:e och 30:e april är det konferens för distrikt 2370 inom Rotary. Detta är ett distrikt med 32 olika klubbar i Sörmland, Södra Stockholm och på Gotland. Det blir ett utmärkt tillfälle att sprida den nya folkrörelsen cykling med våra äldre i vår region och det skall vi göra genom att ha två cyklar på plats för provturer i kvarteren runt Sunlight i Nyköping.
 
Hela nyhetsbrevet kan du läsa här.
Rotary i Norrtälje har svarat mycket positivt på ett digitalt möte med Rotary i Nyköping. Det var Dot Gade som hade tagit initiativet till ett digitalt möte för att presentera konceptet Cykling utan Ålder.
Nu har Ginger Liljeroth på Rotary i Norrtälje meddelat att de gärna vill låna några cyklar för att börja träna piloter och göra provturer med sina äldre i Norrtälje. 
Vi har svarat positivt att vi kan låna ut en cykel under några veckor i februari och i mars månad.
Vi har också pratat med Stefan på Cykelgaraget och han kan också låna ut en cykel.
I samband med utlåningen kommer vi även ge en kort introduktionskurs i vad man skall tänka på för att cyklingen och provturerna skall fungera på ett bra sätt.
Det var så vi kunde hjälpa Gnesta kommun att komma i gång. 
Trosa Rotaryklubb beslutade att bidra med en summa på 10 000 kr till stöd för framtagandet av filmen. Har du inte redan sett den finns den att se här.
 
 
Nu är den här! Den nya filmen om cykling för äldre på våra boenden.
Du kan se den genom att klicka här
Verksamheten här i Trosa/Vagnhärad har utvecklats.
Vi har numera fem cyklar som kan erbjuda våra äldre en upplevelse som är mycket uppskattad.
Passagerare från Ängsgården, Häradsgården och Trosagården kan enkelt boka sina turer i en app.
Ta gärna en titt på filmen. Den värmer.
Mycket nöje!
 
//Cykling Utan Ålder
 
 
Äntligen har Gnesta kommun fått sina cyklar levererade!
Fredagen den 15:e oktober var det stor fest på cirkusplatsen vid Träffpunkten i Gnesta.
Röda Korset bjöd på bubbel, gräddtårtor och kaffe.
Fem dragspelare bjöd på musik ur sina bälgar när Stefan Goudevenos från Cykelgaraget, äntligen kom och levererade cyklarna som Gnesta kommun hade beställt.
Presstopp: Se även artikel i senaste ÖSP. Där finns också ett referat från festligheterna!
För några dagar sedan kom det ett mejl till Cykling Utan Ålder från Fredrik Yllman på Trosa kommun:
'”Glada nyheter. Trosa Kommun vill köpa in två cyklar som möjliggör att ni slipper transportera cyklar mellan Trosa och Vagnhärad”.
"Fläktar i håret och man känner sig fri".
Cykling Utan Ålder finns nu även i Gnesta. Frivilligverksamheten i kommunen tog initiativet och nu kan de äldre få möjlighet att känna friheten på en cykel.
Verksamheten har uppmärksammats av SVT och blev ett inslag i Rapport 20/7. 
Du kan se det genom att gå in på SVT Play eller här
Givetvis uppmärksammade vi Internationella Cykeldagen!
Efter att ha cyklat med boende på Trosagården på förmiddagen trampade vi ner på stan för att visa upp oss där.
Det blev ett par intensiva timmar utanför Team Sportia som var vår utgångspunkt. Några utnyttjade möjligheten att få en tur på Trosas gator efter att ha bidragit med en slant. Andra föredrog att bara bidra.
Det är helt klart att Cykling Utan Ålder nu är ett naturligt inslag i Trosa. Många kände till verksamheten och uttryckte sin uppskattning för det vi gör.
P4 Sörmland var på plats och fick en tur samtidigt som de intervjuade Hasse. Inslaget sändes i radion på eftermiddagen 3/6. Lyssna på inslaget här.
Aktiviteten avslutades men ytterligare en glädjande nyhet. Vi har förmodligen en sponsor för en 4:e cykel. En person kom förbi oss och när han fick höra om CUÅs verksamhet och vad vi gjorde för de äldre ville han också vara med och bidra.
 
Läs Börjes rapport från Internationella Cykeldagen genom att klicka dig vidare.
Rapport från Börje.
Vi har nu gjort tio turer med tre cyklar och skapat fina upplevelser för totalt ca 60 passagerare, för såväl boende som för personal på Ängsgården i Trosa och på Häradsgården i Vagnhärad. På Häradsgården har vi numera tillgång till ett fint garage för våra tre cyklar med eluttag för laddning av batterier.
 
Nu drar vi igång i Trosa
Covidpandemin hittills har lagt en våt filt över våra cykelaktiviteter men nu känner vi att det är dags för en mjukstart! Samtliga på våra äldreboenden är nu vaccinerade och med turer utomhus är risken liten för smitta.
 
... och nu även i Gnesta 
Vi har erfarit att Gnesta nu har bestämt sig för att satsa på cykling med äldre och vill direkt börja med tre cyklar så att de kan göra gemensamma turer. Entusiasterna Hasse och Börje har sonderat terrängen och hittat  fina cykelvägar längs Frösjön men att det också finns respektingivande backar i trakten kring Frejaskolan.
 
Kortfilm om vår cykling i Trosa
Kontakter har nu tagits för att under den fina månaden maj göra en kortfilm om cykling med våra äldre i Trosa. Vi kommer att med hjälp av en drönare med kamera, kunna visa vyer på riktigt fina turer i Trosa inkluderande en liten utvikning på bryggan vid Tureholmsviken.
Page Stories
Vi går ut starkt och börjar med ett världsrekord!
Ja, ni läser rätt. Vi vill gratulera Uppsala-gänget till en fantastisk bedrift!
De lyckades i sommar skapa en cykelkaravan bestående av inte mindre än 28 rickshaws med passagerare.
Inget annat land i världen har visat upp fler cyklar på en och samma gång. 
STORT GRATTIS UPPSALA!
Läs hela nyhetsbrevet här.
Klippt från Nyhetsbrev nr 1, 2022 Cykling utan ålder – Trosa: 
Vid några kommande händelser kommer vi få tillfälle att visa upp oss med våra cyklar och sprida vårt budskap ”Rätten till vind i håret” vidare till många kommuner i vår närhet.
 
Norrtälje fyller 400 år och Rotary startar cykling
Den 29:e mars fyller Norrtälje 400 år och det kommer att firas ordentligt, bl.a. med kungligt besök. Då skall vi visa upp oss med två cyklar och få göra provturer med boende på deras äldreboenden.
 
Rotarys distriktskonferens i Nyköping
Den 29:e och 30:e april är det konferens för distrikt 2370 inom Rotary. Detta är ett distrikt med 32 olika klubbar i Sörmland, Södra Stockholm och på Gotland. Det blir ett utmärkt tillfälle att sprida den nya folkrörelsen cykling med våra äldre i vår region och det skall vi göra genom att ha två cyklar på plats för provturer i kvarteren runt Sunlight i Nyköping.
 
Hela nyhetsbrevet kan du läsa här.
Rotary i Norrtälje har svarat mycket positivt på ett digitalt möte med Rotary i Nyköping. Det var Dot Gade som hade tagit initiativet till ett digitalt möte för att presentera konceptet Cykling utan Ålder.
Nu har Ginger Liljeroth på Rotary i Norrtälje meddelat att de gärna vill låna några cyklar för att börja träna piloter och göra provturer med sina äldre i Norrtälje. 
Vi har svarat positivt att vi kan låna ut en cykel under några veckor i februari och i mars månad.
Vi har också pratat med Stefan på Cykelgaraget och han kan också låna ut en cykel.
I samband med utlåningen kommer vi även ge en kort introduktionskurs i vad man skall tänka på för att cyklingen och provturerna skall fungera på ett bra sätt.
Det var så vi kunde hjälpa Gnesta kommun att komma i gång. 
Trosa Rotaryklubb beslutade att bidra med en summa på 10 000 kr till stöd för framtagandet av filmen. Har du inte redan sett den finns den att se här.
 
 
Nu är den här! Den nya filmen om cykling för äldre på våra boenden.
Du kan se den genom att klicka här
Verksamheten här i Trosa/Vagnhärad har utvecklats.
Vi har numera fem cyklar som kan erbjuda våra äldre en upplevelse som är mycket uppskattad.
Passagerare från Ängsgården, Häradsgården och Trosagården kan enkelt boka sina turer i en app.
Ta gärna en titt på filmen. Den värmer.
Mycket nöje!
 
//Cykling Utan Ålder
 
 
Äntligen har Gnesta kommun fått sina cyklar levererade!
Fredagen den 15:e oktober var det stor fest på cirkusplatsen vid Träffpunkten i Gnesta.
Röda Korset bjöd på bubbel, gräddtårtor och kaffe.
Fem dragspelare bjöd på musik ur sina bälgar när Stefan Goudevenos från Cykelgaraget, äntligen kom och levererade cyklarna som Gnesta kommun hade beställt.
Presstopp: Se även artikel i senaste ÖSP. Där finns också ett referat från festligheterna!
För några dagar sedan kom det ett mejl till Cykling Utan Ålder från Fredrik Yllman på Trosa kommun:
'”Glada nyheter. Trosa Kommun vill köpa in två cyklar som möjliggör att ni slipper transportera cyklar mellan Trosa och Vagnhärad”.
"Fläktar i håret och man känner sig fri".
Cykling Utan Ålder finns nu även i Gnesta. Frivilligverksamheten i kommunen tog initiativet och nu kan de äldre få möjlighet att känna friheten på en cykel.
Verksamheten har uppmärksammats av SVT och blev ett inslag i Rapport 20/7. 
Du kan se det genom att gå in på SVT Play eller här
Givetvis uppmärksammade vi Internationella Cykeldagen!
Efter att ha cyklat med boende på Trosagården på förmiddagen trampade vi ner på stan för att visa upp oss där.
Det blev ett par intensiva timmar utanför Team Sportia som var vår utgångspunkt. Några utnyttjade möjligheten att få en tur på Trosas gator efter att ha bidragit med en slant. Andra föredrog att bara bidra.
Det är helt klart att Cykling Utan Ålder nu är ett naturligt inslag i Trosa. Många kände till verksamheten och uttryckte sin uppskattning för det vi gör.
P4 Sörmland var på plats och fick en tur samtidigt som de intervjuade Hasse. Inslaget sändes i radion på eftermiddagen 3/6. Lyssna på inslaget här.
Aktiviteten avslutades men ytterligare en glädjande nyhet. Vi har förmodligen en sponsor för en 4:e cykel. En person kom förbi oss och när han fick höra om CUÅs verksamhet och vad vi gjorde för de äldre ville han också vara med och bidra.
 
Läs Börjes rapport från Internationella Cykeldagen genom att klicka dig vidare.
Rapport från Börje.
Vi har nu gjort tio turer med tre cyklar och skapat fina upplevelser för totalt ca 60 passagerare, för såväl boende som för personal på Ängsgården i Trosa och på Häradsgården i Vagnhärad. På Häradsgården har vi numera tillgång till ett fint garage för våra tre cyklar med eluttag för laddning av batterier.
 
Nu drar vi igång i Trosa
Covidpandemin hittills har lagt en våt filt över våra cykelaktiviteter men nu känner vi att det är dags för en mjukstart! Samtliga på våra äldreboenden är nu vaccinerade och med turer utomhus är risken liten för smitta.
 
... och nu även i Gnesta 
Vi har erfarit att Gnesta nu har bestämt sig för att satsa på cykling med äldre och vill direkt börja med tre cyklar så att de kan göra gemensamma turer. Entusiasterna Hasse och Börje har sonderat terrängen och hittat  fina cykelvägar längs Frösjön men att det också finns respektingivande backar i trakten kring Frejaskolan.
 
Kortfilm om vår cykling i Trosa
Kontakter har nu tagits för att under den fina månaden maj göra en kortfilm om cykling med våra äldre i Trosa. Vi kommer att med hjälp av en drönare med kamera, kunna visa vyer på riktigt fina turer i Trosa inkluderande en liten utvikning på bryggan vid Tureholmsviken.