Cykling utan ålder - Rätt till vind i håret

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer. Projektets övergripande mål är att förbättra livskvalitén för våra äldre genom att ta ut dem på spännande cykelturer och se till att de får känna lite vind i håret.
Intresset för Cykling utan Ålder väcktes i Trosa under hösten 2018  av initiativtagarna Börje Kjellén och Hans Ahlin. De blev helt övertygade efter ett studiebesök i Uppsala. 
 
Trosa Rotaryklubb fick under sommaren 2019 en mycket positiv kontakt med  Initiativtagarna till Cykling utan ålder i Trosa vilket ledde till att
ledde till sponsring av en cykel från Ekologiska Byggvaruhuset och från
Bomans Hotell och Restaurang i Trosa. En artikel i Sörmlands nyheter om vårt cykelprojekt innebar plötsligt ett stort tryck från allmänheten att vara med och stödja med bidrag. Vi startade en insamling på Facebook och Åsa Edberg startade på egen hand ytterligare en sådan insamling.

Vid en presentation av projektet inför Trosa Rotaryklubb i slutet av november beslutade två av våra medlemmar att sponsra varsin cykel, Lars Jarlerud och Johan Markman.
 
Vid vårt säsongsavslutning den 8 juni döpte cyklarna. 
Aktivteter i projektet hittills är två "prova på cykling" för allmänheten två lördagar under hösten.
 

CYKLINGEN ÄR NU I FULL GÅNG FÖR BOENDE OCH PERSONAL PÅ VÅRA ÄLDREBOENDEN

 Rapport från initiativtagare Börje:
 Vi har nu gjort tio turer med tre cyklar och skapat fina upplevelser för totalt ca 60 passagerare, för såväl boende som för       personal på Ängsgården i Trosa och på Häradsgården i Vagnhärad. På Häradsgården har vi numera tillgång till ett fint   garage för våra tre cyklar med eluttag för laddning av batterier.
 
 Turerna i Vagnhärad börjar vid Häradsgården och går sedan förbi Safiren till Q8- macken där vi korsar genomfarten och
 kör ner till ån med fallet. Turen går sedan vidare längs ån bort mot Albanoplan där vi svänger tillbaka, kör över ån än en   gång och sedan backen upp till Järnvägsstation. Därefter cyklar vi vidare genom parken mitt emot Hulo, vidare in bland   husen för att sedan korsa torget och köra igenom Fornebyskolans lekområde. Det blir en lagom lång tur på ca 45 minuter.
 I Trosa har vi provat några olika turer på broar över ån och över torget för att sedan följa å-promenaden bort till hamnbassängen vidare till hamnbodarna.
Vi har också provat en tur på skogsstigen fram till Östra Hamnfjärden och sedan vidare till hamnbassängen för att sedan återvända till Ängsgården via Östra Långgatan.
Vi möter glada människor som vi hejar på och pinglar med våra ringklockor på cyklarna.
Under vår senaste tur blev vi upphunna av en ung dam som kom springande och kraftigt flåsande förklarade att hon i juni skall göra nya avsnitt till den tyska tv-serien Inga Lindström och ville ha våra kontaktuppgifter. Hon vill väldigt gärna få med våra cyklar i ett kommande avsnitt!
Vi samarbetar med Tom Stening på Ängsgården, som hjälper till att organisera passagerarna.
Några turer har varit i det kyligaste laget under april med blåsigt aprilväder och då har vi haft bra användning för våra Rotary-filtar.
Av några från personalen som vi träffat utanför arbetstid har vi förstått att turerna har varit mycket uppskattade.
Inga incidenter har inträffat och bilarna stannar så gärna när vi skall korsa Högbergsgatan vid Kvarnen.
Nu skall Gnesta kommun få låna två av våra cyklar för att träna piloter och prova olika turer på gångvägar längs med Frösjön och andra fina cykelvägar.
Gnesta kommun har beställt tre cyklar från Cykelgaraget i Trosa och de kommer att utrustas utifrån våre erfarenheter från våra erfarna piloter i Trosa.
Även Nyköping är på gång. De har fått en cykel genom Röda Korset som delade ut sex cyklar till intresserade kretsar.
I Nyköping har de nu ambitionen att skaffa flera cyklar, helst en till varje äldreboende, varav någon cykel speciellt för rullstolar.
 

Rädda Östersjön

Östersjön är ett av världens mest förorenade. Övergödning, överfiske, ökad sjöfarten och utsläpp av miljögifter har gjort Östersjön till ett hav i kris. Tydliga tecken på det är den ökade algblomningen och döda havsbottnar Rotaryklubbar har på initiativ från Rotaryklubbar i Finland beslutat att samla krafter för att bidra till att Östersjön blir friskt igen. Projektet har fått namnet ”Save the Baltic Sea”. Rotarydistrikt 2370 har startat ett distriktsprojekt som vi i Trosa Rotaryklubb deltar i. Vi tillsammans med distriktet är inspirerade av våra Rotaryvänner i Finland och har också inlett ett nära samarbete med dem. Vi har även startat upp arbetet med lokala projekt.
 
Dsitrikts 2370:s projekt ”Rädda Östersjön” projektet påbörjades november 2019 och i en utgåva av Rotary Norden i början av 2020 kan Du också läsa mer om tankarna kring projektet här
 
Våra finska vänner har startat upp ett projekt kallat "BASRAN, Baltic Sea Rotary Action Network”. För mera info se här.
De finska distrikten har under 2020 skickat en ”Global Grants” ansökan till TRF, The Rotary Foundation. Vi i distrikt 2370 är internationell partner. Vi väntar nu på svar och chanserna att få den godkänd har väsentligt ökat sedan ett sjunde fokusområde, kallat ”Supporting environment” startats upp under sommaren 2020.
 
Distriktet har tagit fram förslag på aktiviteter för vad rotaryklubbar kan göra på lokal nivå. De presenteras här.
 
Genomförda aktiviteter i distrikt 2370:
  • Den 24:e augusti genomfördes webbinarium om Östersjön i samarbete  mellan Rotary-distrikten 2350 och 2370 och Briggen Tre Kronor inom Rotary-projektet "Rädda Östersjön¨. Den inspelade "live-sändningen" kan nu ses här, ca 85 minuter >>
  • Uppstartsmöte den 1 september 2020 på Skansen, Baltic Sea Science Center På mötet deltog klubbarnas kontaktpersoner och representanter för andra organisationer som är intresserade av Östersjön och vad vi kan göra för att förbättra miljön i och omkring Östersjön.
  • Städdyk i samarbete med bland andra projekt rädda Mälaren och Nynäshamns kommun genomfördes 13/2 i Nynäshamns turisthamn. Ett stort antal kundvagnar, båtbatterier och bildäck samt annat skräp plockades upp trots att rådande isbeläggning begränsade dykmöjligheten
 
 Pågående projekt i samarbete med Rotaryklubbarna i Nyköping och Oxelösund:
 
1. Vår medverkan i Vattenveckan 2021  (27 aug. – 5 sep. 2021)
Jan Somp och Hans Forsberg deltog i Länsstyrelsen (Ls) uppstartsmöte 2021-04-07.
Rotaryklubbarna i Nyköping, Oxelösund och Trosa kommer gemensamt att delta på den årliga  Vattenveckan för att väcka intresse för vårt pågående Skolprojekt (se nedan) och synliggöra Rotary och informera om BASRAN.
 
2. Skolprojektet
Syfte med skolprojektet är att främja elevers förståelse och engagemang för den hotade miljön i Östersjön. Projektet går ut på att elever att skapar ”affischer” som i ord och bilder visar den hotade miljön och hur man skulle kunna rädda den.  Vi kommer att bistå elever som vill göra egna praktiska insatser för en hållbar havsmiljö. Att uppmuntra elever som visar särskilt engagemang för en hållbar havsmiljö. Målgrupp är elever i Nyköping, Oxelösund och Trosa i åk 4-5 inbjuds att delta Bästa affisch i varje stad kommer att vinna ett pris, ett pris för hela klassen som innebär ett aktivitet i projekt Rädda Östersjöns anda.
Projektet genomförs under våren 2022.
Projektet kommer att genomföras i samverkan med den lokala FN-föreningen i Nyköping och de tre Naturskyddsföreningarna i kommunerna.
 
3. Övriga aktiviteter kring projekt Rädda Östersjö
  • 8 maj 2021      ”Kust-räddarna” har en aktivitet. FN-föreningen kommer att delta!
  • 5 juni 2021       Världsmiljödagen;
  • 18 sep. 2021  Plocka skräp med Håll Sverige Rent och lokala ”Skräpplockardagar”

Rotary Doctors

Klubben har genom försäljning av av gåvobrev kombinerat med en leksaksjeep på Trosa
Julmarknad samlat in bidrag till en ny jeep för Rotary Doctors verksamhet i Kenya. Läs mer om Rotars Doctors på här
 
Klubben har tagit fram ett Gåvokort på 150 kr som går oavkortat till Rotary Doctors. Ett alternativ till blomma när vi går bort på middag eller present vid födelsedagar eller som julklapp. Beställning av kort kan göras till Presidenten.

Sjöräddningen

RS Trosa grundades år 1996 och verkar mellan Södertälje i väster, Landsort i norr och till Oxelösund i söder. Vi i Trosa Rotaryklubb tycker att verksamheten som bygger på ideella krafter är mycket viktig stöttar dem med ett bidrag.

Följ Sjöräddningen på Sociala Medier:

 Bästa Kompis stipendium

Trosa Rotaryklubb har i många år delat ut ett stipendium till elever i 7:an, 8:an och 9:an i de två högstadieskolorna i kommunen.  Eleverna väljer själva ut vem i respektive årskurs som ska få stipendiet.