Cykling utan ålder - Rätt till vind i håret

Cykling utan ålder är ett ideellt projekt där frivilliga cykelpiloter tillsammans med stadens äldreboenden ser till att äldre kommer ut på cykelturer. Projektets övergripande mål är att förbättra livskvalitén för våra äldre genom att ta ut dem på spännande cykelturer och se till att de får känna lite vind i håret.
Intresset för Cykling utan Ålder väcktes i Trosa under hösten 2018  av initiativtagarna Börje Kjellén och Hans Ahlin. De blev helt övertygade efter ett studiebesök i Uppsala.

Trosa Rotaryklubb fick under sommaren 2019 en mycket positiv kontakt med  Initiativtagarna till Cykling utan ålder i Trosa vilket ledde till att
ledde till sponsring av en cykel från Ekologiska Byggvaruhuset och från
Bomans Hotell och Restaurang i Trosa. En artikel i Sörmlands nyheter om vårt cykelprojekt innebar plötsligt ett stort tryck från allmänheten att vara med och stödja med bidrag. Vi startade en insamling på Facebook och Åsa Edberg startade på egen hand ytterligare en sådan insamling.

Vid en presentation av projektet inför Trosa Rotaryklubb i slutet av november beslutade två av våra medlemmar att sponsra varsin cykel, Lars Jarlerud och Johan Markman.

Vid vårt säsongsavslutning den 8 juni döpte cyklarna.
Aktivteter i projektet hittills är två "prova på cykling" för allmänheten två lördagar under hösten.

Rädda Östersjön

Östersjön är ett av världens mest förorenade. Övergödning, överfiske, ökad sjöfarten och  utsläpp av miljögifter har gjort Östersjön till ett hav i kris. Tydliga tecken på det är den ökade algblomningen och döda havsbottnar Rotaryklubbar har på initiativ från Rotaryklubbar i Finland beslutat att samla krafter för att bidra till att Östersjön blir friskt igen. Rotarydistrikt 2370 har startat ett distriktsprojekt som vi i Trosa Rotaryklubb deltar i. Vi har även startat upp arbetet med lokala projekt. Vi återkommer inom kort med mer info.

Rotary Doctors

Klubben har genom försäljning av av gåvobrev
kombinerat med en leksaksjeep på Trosa
Julmarknad samlat in bidrag till en ny jeep för Rotary Doctors verksamhet i Kenya. Läs mer om Rotaru Doctors på https://www.rotarydoctors.se/

Sjöräddningen

RS Trosa grundades år 1996 och verkar mellan Södertälje i väster, Landsort i norr och till Oxelösund i söder. Vi i Trosa Rotaryklubb tycker att verksamheten som bygger på ideella krafter är mycket viktig stöttar dem med ett bidrag.

Följ Sjöräddningen på Sociala Medier:

Bästa Kompis stipendium

Trosa Rotaryklubb har i många år delat ut ett stipendium till elever i 7:an, 8:an och 9:an i de två högstadieskolorna i kommunen.  Eleverna väljer själva ut vem i respektive årskurs som ska få stipendiet.