Säkerhet – Tillit - Kompetens
 
Andreas Blomquist bor i Trosa med sin familj. Han är på fritiden aktiv inom idrotten.
Andreas har arbetat som brandman och befäl i Nyköping i 15 år. Seden april i år är han anställd på Södertörns Brandförsvarsförbund som vakthavande befäl och regional insatsledare, där han arbetar på räddningscentralen i Lindvreten. Där finns nio heltidsanställda brandmän, tre deltidsanställda och åtta i det som kallas räddningsvärn. De sistnämnda består av frivilliga som rycker in när de kan. Utan dessa har brandförsvaret svårt att klara hela sitt uppdrag. Dessutom finns CIP = civil insatsperson som utför mindre åtgärder och sköter rapporteringen. FIP är ytterligare en förkortning och betyder den lilla brandbilen med befäl.
 
Inom hela Södertörns område, 600.000 invånare, finns det 82 brandstationer och 32 räddningsvärn. Det finns avtal om operativ samverkan och utbildning inom området. Räddningscentralerna i Täby och Stockholm är centraler för den här samverkan.
 
Inom en räddningscentral finns olika ledningsfunktioner som samverkar vid olika insatser.
Nivå 1   Styrkeledare
Nivå 2   Insatsledare
Nivå 3   Regional insatsledare
Nivå 4   Vakthavande befäl
Nivå 5   Vakthavande räddningschef
När ett befäl sätts in i en insats övergår nomenklaturen till en funktionsmässig benämning.
 
De närvarande fick lista ett antal situationer som kräver brandkårens insats. Det vanligaste larmet är automatlarm som oftast beror på handhavarfel eller tekniskt fel. Ett av de svåraste fallen att möta är självmord. Dessutom ökar de. Andreas sade att han möter dessa händelser i stort sätt varje vecka.
 
Hur snabbt är ett brandförlopp?
Det börjar brinna – brandlarm inom 1 minut – användning av brandsläckare inom 2 minuter – fullt utvecklad brand inom 5 minuter. Brandkåren har 5 minuter som inställelsetid.
En lägenhet är i sig själv en brandcell som klarar 60 min vid brand under förutsättning att dörrar och fönster är stängda.
 
Varför börjar det brinna? De vanligaste orsakerna är spisen, elfel, lek med eld, ljus, soteld, sängrökning.
Pdv = pågående dödligt våld är tyvärr vanligt idag. Brandkåren kan behöva göra en insats men det är i första hand polisen som leder den insatsen.
 
Lagen om skydd mot olyckor säger att det är vår skyldighet att ha någonting hemma att släcka eld med. Det vanligaste och bästa är en 6 kg pulversläckare CE-märkt. Tippa brandsläckaren upp och ner två gånger per år. En brandsläckare kan fungera i ca 10 år.
 
I brandförsvaret har män och kvinnor samma krav på sig. Idag är det mest män där men trenden är att fler kvinnor kommer till.